- Bild: Per Wahlberg
Miljoner i serviceavgifter
Köp tio biljetter. Betala för elva. Varje år drar Ticnet in miljontals kronor på sina serviceavgifter. Men biljettköparna rasar. Nu ser branschen över systemet.
"Att som Ticnet ta 25 kronor i serviceavgift när man bokar själv, betalar själv och till och med skriver ut biljetten själv är inget annat än rent jävla ocker".
Så skrev signaturen Tomas när GP bad om läsarnas synpunkter på Ticnets biljettförsäljning. Det var 2008 och sedan dess har inte mycket hänt. Förutom att Ticnets högsta serviceavgift nu ligger på 45 kronor.
När Göteborgs Konserthus för två år sedan såg över sin biljettdistribution valde man att bryta samarbetet med Ticnet och i stället börja jobba med konkurrerande Iticket. Den som köper sina biljetter via Konserthusets hemsida kan hämta ut biljetterna i kassan eller själv skriva ut dem utan några serviceavgifter. Något som kunderna uppskattar, enligt Maria Stjernros, försäljningsansvarig på Konserthuset.
- Tidigare fick vi massor av synpunkter på serviceavgiften och brukade då hänvisa till Ticnet, berättar hon.
Frågorna handlade nästan alltid om samma sak. Om man "bokar själv, betalar själv och till och med skriver ut biljetten själv" – vart går då serviceavgiften? Vad är det man betalar för?
Enkelt uttryckt betalar du för att biljettdistributören ska söka i sina datasystem och på ett tekniskt pålitligt sätt reservera en specifik plats på ett visst evenemang.
Ticnets serviceavgifter följer en stigande skala, från 10 till 45 kronor (???galet mycket!!!) beroende på biljettkostnaden, och det är ett pris som Johan "Redtop" Larsson på Ticnet-ombudet Pusterviksbiljetter tycker är fullt skälig.
- Det låter kanske förmätet att säga men det rör sig inte om särskilt mycket pengar, och internationellt sett handlar det om låga belopp. Jag har sålt biljetter i 20 år och vet att de flesta andra länder tar ut betydligt högre serviceavgifter.
Sommarens Ullevispelningar med Bruce Springsteen sålde slut i ett nafs. Om hela den ombyggda arenans kapacitet utnyttjas kommer 150 000 biljetter att rivas. Med en serviceavgift på 45 kronor per biljett (något lägre för platser med begränsad sikt) skulle Sveriges ledande biljettdistributör Ticnet dra in 6 750 000 kronor för de båda konserterna. Om även Madonna säljer ut arenan har enbart serviceavgifterna för de tre Ullevikonserterna passerat 10 miljoner kronor.
Med tanke på att Ticnet säljer ett par miljoner evenemangsbiljetter varje år (exakt antal är hemligt men 2010 omsatte Ticnet AB 162 348 000 kronor) så handlar det om rejäla summor som företaget drar in på sina serviceavgifter.
- Alla branscher har sitt sätt att ta betalt och så här fungerar det i biljettbranschen, konstaterar Mattias Hallgrim, marknadschef på Ticnet.
Eller har fungerat. Ända sedan pop- och rockkonserterna drog igång på 60-talet har biljettköparna i Sverige betalat olika slags förköpsavgifter, öppet redovisade men alltid ovanpå det egentliga biljettpriset. Frågan är om det är den bästa lösningen.
- Rent psykologiskt är det oerhört mycket smartare att kunna presentera ett färdigt biljettpris utan några extraavgifter. Vi har tjatat på Ticnet i flera år om ordna det på det sättet, säger Redtop.
Mycket tyder på att en sådan ändring nu kan vara på gång. Såväl återförsäljare som distributörer och konsertarrangörer som GP varit i kontakt med tycks vara överens om att det bästa sättet att minska kundernas irritation är att baka in serviceavgiften i biljettpriset. Det blir inte billigare men det sticker mindre i ögonen.
Mattias Hallgrim på Ticnet säger att dagens system med särskilt specificerade serviceavgifter leder till många funderingar och frågor från biljettköparna.
- Vi har varit dåliga på att förklara för kunderna varför de måste betala en serviceavgift, bara ordet avgift får många att reagera instinktivt. Förhoppningsvis kan vi undvika det med en ny prissättning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar